Pitaya Nedir? Sağlık Açısından Faydaları Nelerdir?

Pitaya; Çilek Armudu veya Erderha Meyvesi olarak da bilinen, kırmızı kabuklu,içi beyaz etli ve siyah benekli tropikal bir meyvedir. Anavatanı Meksika ve Orta Amerika olan bu meyvenin büyüleyici görüntüsü vardır. Bu görüntü insanda yeme merakı uyandırıyor. Özellikle meyvenin renklerindeki uyum insanı doğaya hayran bırakıyor. Güzelliği kadar sağlığa faydasıyla da dikkatleri üzerine çekiyor.İşte Pitaya’nın kanıtlanmış 7 faydası.

1-Besin Değeri Yüksektir

Kalorisi düşük olan Pitaya,vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir .Aynı zamanda iyi bir lif kaynağıdır.

1 porsiyon (227 g ) Pitaya’nın içerği aşağıdaki gibidir.

  • Kalori: 136
  • Protein: 3 gram
  • Yağ: 0 gram
  • Karbonhidratlar: 29 gram
  • Lif: 7 gram
  • Günlük alınması gereken Demir’in % 8’ini içerir
  • Günlük alınması gereken  Magnezyum’un % 18’içerir
  • C Vitamini: Günlük ihtiyacın% 9’u
  • E Vitamini: Günlük ihtiyacın% 4’ü

Bunların yanı sıra Pitaya,polfenoller,karotenoidler ve betasiyaninler gibi faydalı bileşikleri de barındırır.

2. Kronik Hastalıklarla Mücadeleye Yardımcı Olabilir

Vücutta bulunan serbest radikaller,hücre hasarına neden olarak ilthaplanmalara ve hastalığa yol açan kararsız moleküllerdir. Serbest radikallerle mücedale etmenin yolu antioksidanlardan geçer. Antioksidanlar ,bu molekülleri nötralize eder vücuda zarar vermelerini önlemeye yardımcı olur .Yapılan araştırmalar antioksidanların kronik diyabet,artirit ve kalp gibi rahatsızlıkların önlenmesinde etkili olduğunu düşündürmektedir.

Pitaya birkaç tür antioksidan çeşidini bünyesinde barındırmaktadır.

C Vitamini : Pitaya yüksek oranda C vitamini içermektedir. Yapılan çalışmalarda C vitaminin kanser riskini azalttığı görülmüştür.

Betalainler : Yapılan deneylerde betalainlerin oksidatif stresle mücadele edebileceği ve kanser hücrelerini baskılayabileceği gözlemlenmiştir.

Karotenoidler : Pitaya’ya canlı rengini veren pigmentler Beta-karoten ve likopendir . Karotenoidler, kanser ve kalp hastalığı riskinin azaltmayla ilişkilendirilmiştir

3-Lif Kaynağıdır

Lifler sindirilemeyen karbonhidratlardır. Bu nedenle diyetlerde önemli bir yere sahiptir.  Kadınlar için günlük 25 g ,erkekler içinse 38 gram lif tüketilmesi önerilmektedir.

1 porsiyon (227 g) Pitaya içerisinde yaklaşık 7 g lif bulunur. Bu da onu mükemmel bir  besin kaynağı haline getirir.

Lifin sindirim sitemindeki etkileri artık çok yaygın bilinmektedir. Yapılan araştırmalar kalp hastalıkları ,tip 2 diyabet ve sağlıklı kilo kaybı üzerinde de etkisinin olabileceğini göstermektedir.

4-Sağlıklı Bir Bağırsak Yapısına Teşvik Eder

Bağırsağımız neredeyse 100 trilyon farklı mikroorganizmayı bünyesinde barındırır. İnsan sağlığı üzerinde bu mikroorganizmaların çok büyük etkiye sahip olduğu düşünülüyor. Yapılan araştırmalarda ,bağırsaktaki dengesizliklerin kalp ve astım hastalığıyla ilişkilendirebileceği düşünülüyor.

Pitaya içerdiği probiyotikler sayesinde, bağısaktaki iyi bakterilerin dengesini düzenleyebilir.

Probiyotikler bir lif türüdür ve bağırsaktaki bakterilerin gelişimini destekler. Pitaya içinde bulunan bu probiyoktikler, özelikle laktik asit ve bifidobakteriler için iyi bir kaynaktır.

Düzenli olarak probiyotik tüketmek ,sindirim sisteminde oluşan enfeksiyonları ve ishal riskini azaltabilir.

5-Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Vücudumuzun hastalıkla savaşma yeteneği güçlü bir bağışıklık sistemine bağlıdır . P itaya’da bulunan C vitamini ve karotenoidler beyaz kan hücrelerini olası hasarlardan koruyup, bağışıklık sitemini güçlendirebilir.

Beyaz kan hücreleri, zararlı maddelere saldıran bağışıklık sisteminin en önemli silahıdır. Fakat ,serbest radikallerin oluşturabileceği zararlara karşı da son derece hassastır. Güçlü antioksidanlar ve C vitaminler bu serbest radikalleri nötralize ederek beyaz kan hücrelerini hasarlardan koruyabilir, bağışıklık sitemini güçlendirebilir.

6-Demir Seviyesini Artırır

Pitaya yüksek oranda demir içerir. Demir oksijenin hücrelere taşınması ve yiyeceklerin enejiye dönüştürülmesi konusunda önemli bir yere sahiptir .Özellikle kadınlarda olmak üzere Dünya nüfusunun %30’nun demir eksikliği problemi yaşadığı tahmin edilmektedir. Demir seviyesini yükseltmek için demir açısından zengin besinler tüketmek gerekir. Bu besinlerden biri de Pitaya meyvesidir. Günlük alınması gereken demirin %8’i Pitaya’da mevcuttur.

7-Magnezyum Kaynağıdır.

Pitaya , günlük alınması gereken magnezyum ihtiyacının %18’ini karşılayabilir. Magnezyum, yiyeceklerin enerjiye dönüşmesi, kas kasılması, kemik oluşması yer alır. Araştırmalar yeterli magnezyum alımının kemik sağlığını koruduğunu gösteriyor. Daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulsa da yeterli magnezyum alımının kalp hastalığı ve felç riskini azalttığı da düşünülüyor.

www.healthline.com

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir