Fizikçiler Maksimum Ses Hızını Hesapladı

Boşlukta seyahat eden her türlü dalganın evrensel hız sınırı Albert Einstein’ın 1905’te özel görelelik teorisini geliştirmesinden beri bilinmektedir.Ancak katı ya da sıvı içinde yolculuk eden maksimum ses hızı yıllar sonra ilk kez hesaplandı.Hesaplanan maksimum ses hızı yaklaşık saniyede 36 kilometre ve neredeyse boşlukta yolculuk eden ışığın hızının 1/8000 ‘i .

Supersonic

Londra Queen Üniversitesi’nden Kostya Trachenko ve çalışma arkadaşları bu hesaplamayı yapmak için 2 iki bilinen sabitle işe başladılar.Bunlar;proton kütlesinin elektron kütlesine oranı ve  temel yüklü parçacıklar arasındaki elektromanyetik etkileşimim gücünü tanımlayan ince yapı sabitidir.

Ses hızı, içinde bulunduğun malzemenin yoğunluğuna ve maddelerin birbirine nasıl bağlandığına bağladır.Çünkü ses içinde bulunduğu ortamdaki komşu parçacıkları birbiriyle etkileşime sokarak yayılan bir dalgadır.

Trachenko ve arkadaşları sesin bu özelliği üzerinden giderek proton-elektron oranı  ve ince yapı sabiti ile sesin herhangi bir katı ya da sıvı içinde teorik olarak hareket edebileceği maksimum ses hızını hesapladı.Saniyede yaklaşık 36 km…

Ortak kanı,en sert malzemenin elmas olmasından dolayı en yüksek ses hızına sahip olduğuydu. Ama bunun teorik bir temel sınırı olup olmadığını bilinmiyordu.

Ses hızı aynı zamanda maddedeki atomların kütlesine de bağlıdır. Bu nedenle Trachenko ve ekibi ,dev gezegenlerin merkezinde teorik olarak var olduğu düşünülen katı metalik hidrojenin en yüksek ses hızına sahip olduğunu düşünüyorlardı ve teorik sınıra en yakın hızı hesapladılar.Ayrıca 133 farklı malzeme ile yapılan deneyleri de incelediler.Hiçbirinin sınırı aşamadığı gördüler.

Kaynakça:

www.newscientist.com

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir