İNSAN BEDENİNDE İŞLEVİNİ KAYBETMİŞ 6 ÖZELLİK

İnsan bedeni, evrimsel tarihi kalıntılarıyla yaşamını sürdürmektedir. Tüm türler gibi insan da fizyolojik, anatomik ve davranışsal olarak bir çok körelmiş özelliğe sahiptir. İnsan bedeninde ve davranışlarında yüzden fazla körelmiş anomali oluşmuştur. Aşağıdaki yazıda bu anomalilerden altı tanesi sıralanmıştır. 

1-Palmar Refleksi 

İnsan bebeklerin karakteristik bir davranışı olan avuç içi kavrama refleksi, anne karnında ,16. hafta kadar erken dönemde gelişen bir reflekstir. Araştırmalara göre bu refleks sayesinde insan bebekleri, on saniye boyunca kendi ağırlıklarını taşıyabilmektedir. Bu refleks maymun bebekler için çok önemlidir. Ağaçlara tutunabilme ve kürklü annelerine yapışmalarını sağlamaktadır. Fakat yaşam koşulları ve tüylü yapısı evrimleşen insan bebekler, kavrama refleksine ihtiyaç duymuyorlar ve bu yetilerini doğumdan 3 ay sonra kaybetmeye başliyorlar.

2-Kuyruk

İnsan embriyosunda , hamileligin ilk dönemlerinde, birkaç omurla gelişen bir kuyruk vardır. Altıncı haftadan sonra kaybolan kuyruk , zamanla kuyruk sokumu ve kuyruk kemiği ile kaynaşır. Nadir durumlarda ise insan bebeklerde kuyruk, gelişimini tamamlar ve bebekler körelmiş bir kuyruk ile doğar. Bu tür kuyruklar omurlardan yoksundur ve zararsızdır.

3- 20’lik dişler

Afrika’dan göç eden ve zamanla yerleşik hayata geçip tarımla uğraşan insanoğlu, yumuşak ve işlenmiş gıdaları fazlalıkla tüketmeye başladı. Bu durum çene yapısının küçülmesine ve üçüncü azı diş, yani yirmilik dişleri sıkıştırmaya başladı. Bu dişler, yeni doğanlarda giderek artan bir şekilde doğuştan yok olmaktadır.

4- Kulak Kasları

İnsan kulağında, kulak kepçesini kontrol etmek için ön kulak kası ve arka kulak kası bulunmaktadır.Pek çok memeli sesin geldiği yöne odaklanmak ve duygularını ifade etmek için kulakları da kullanır. Darwin’in teorisine göre insanlar seslere yönelmek için boyun kaslarını kullanmaktadır. Böylece kulak kaslarının işlevini yitirdiği tahmin edilmektedir.

5-Palmaris Longus Kası

Bilek ve dirsek arasında uzanan, ince bir kas şeridi olan Palmaliz longozun, insanların yaklaşık yüzde onunda bulunduğu saptanmıştır. Tahminlere göre kavrama işleminde etkin olan bu kas, modern insan vücudunda işlevsizdir. Günümüz cerrahisinde tendon grefti için sıklıkla hasat edilmektedir.

6- Pyramidalis Kası

Pyramidalis kasi karın bölgesinde, kas ve kas kılıfı arasında yer almaktadır. Üçgen şekli yüzünden piramitkası olarak adlandırılmaktadır.Piramit kaslarının boyutu ve sayısı insandan insana değişkenlik göstermektedir. Karın kaslarının işlevi ile ilgisi olmayan bu kas linea albanın kasılmasına hizmet eder.

Kaynakça : www.britannica.com

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir